Närpolisen i Värnamo
Medverkande:
Lina Trygvesson Gruppledare Närområdespolisen
Sofie Fast Närområdespolis
Efter presentation inledde dagens föredragshållare Lina och Sofie inledde med att förklara rubriken för dagens föredrag -”Glokalt” läge och hur civilsamhället kan vara brottsförebyggande”.
Idag är kriminaliteten i Värnamo inte en isolerad företeelse. Den är i stället sammanflätad med den organiserade brottsligheten i Europa. Någon beställer ett brott, en annan finansierar och någon får uppdraget. De olika aktörerna finns ofta i olika länder. Kriminaliteten i Värnamo följer ett mönster som finns i många andra kommuner i Sverige.
Utvecklingen ställer krav på att polisen är snabbare i sitt agerande. Identifieras kriminella aktiviteter i Värnamo där t ex en telefon är inblandad, skickas denna omgående till Stockholm för analys för att om möjligt förhindra att kriminella aktiviteter sprids vidare. Polisen i Stockholm arbetar mycket med förebyggande aktiviteter och utvecklingen gällande arbetssätt går fort.
För 15 år sedan utbildades poliser för att agera vid bankrån. Idag vet nyutexaminerade poliser knappast vad ett bankrån är. Kriminaliteten tar sig helt nya former nu och ny teknik används. Vardagsbrottsligheten minskar och den organiserade brottsligheten ökar. Vinsterna investeras i alltmer avancerade upplägg och arbetssätten utvecklas snabbt med inriktning på att exploatera brister i samhället.
Den organiserade brottsligheten är ekonomiskt driven. De kriminella gängen är inte särskilt hierarkiskt uppbyggda och består av många löst sammansatta grupper.
Svaga kontrollfaktorer, goda vinstmöjligheter samt det faktum att det är lätt att rekrytera gör att den negativa utvecklingen går förvånansvärt fort.
Vad kan göras för att förbygga att ungdomar dras in i den kriminella världen?
-Tidningen gängsnacket har gått ut till högstadie- och gymnasieelever. Det är viktig att föräldrar tar del av denna och diskuterar innehållet med sina barn.
-Det är viktigt att barn har en aktiv fritid och får trygga rutiner.
-Barnen ska vara i skolan.
-Vuxna ska sätta gränser och våga säga ifrån.
-Föräldrar och vuxna ska bry sig och visa att man gör det genom att lyssna på barnen och ställa frågor kring det som sägs.
Exempel på aktiviteter som görs i civilsamhället och som verkar förbyggande är IFK Värnamos aktivitet ”Nattfotboll” där unga samlas för att spela fotboll och ”hänga”. På plats är då också t ex fältare från kommunen.
Andra exempel på aktiviteter som verkar förebyggande är det arbete som utförs av Hjärta för barn samt initiativet Cashkväll.
Ett nytt fokusområde för Polisen är våld i nära relationer. Ett barn som ser detta i familjen löper 10 gånger högre risk att hamna i kriminalitet och 6 gånger högre risk att göra motsvarande i en egen relation jämfört med barn som inte upplever detta.
Lina och Sofie avslutade ett mycket intressant föredrag med uppmaningen till samtliga att engagera sig i samhället och att sprida information vidare om vad som kan göras.
”Sprid vidare information, engagera fler! Civilsamhället måste hjälpa till! Och ser ni något misstänkt – lämna tips till polisen!”
Lämna tips:
114 14