
Bänkarnas stad och annan kultur i Värnamo kommun
Föreläsare: Lars Alkner, Kulturchef Värnamo Kommun.
Kultur skapar attraktivitet och tillväxt, Lars Alkner berättade om ”Värnamo - Den mänskliga tillväxtkommunen”, där konst och kultur bidrar till livskvalité för alla oss som bor utanför och inom kommunen.
Gummifabriken, Vandalorum, Kulturskolan, Offentlig konst, Filmhistorisk Festival med mycket mera skapar värden och tillgångar i vårt samhälle. Alla dessa aktiviteter och fysiska projekt har sammanlagt gett Värnamo Kommun så mycket uppmärksamhet så att vi blev Årets Kulturkommun 2024 för vårt breda utbud av kulturaktiviteter för alla åldrar, med särskilt fokus på barn och unga, alltså bäst i Sverige, det ni!
Varför ”Bänkarnas Stad”?
Bakgrund:
Värnamo har en lång möbel- och designhistoria, där främst Bruno Mathsson satte Sverige och Värnamo på världskartan.
Sven Lundh, Källemos Stiftare och dessutom idéman bakom Vandalorum har burit design-arvet i Värnamo vidare under sin levnadstid.
Sven Lundh, Källemos Stiftare och dessutom idéman bakom Vandalorum har burit design-arvet i Värnamo vidare under sin levnadstid.
Swed-Expo som byggdes 1963 kan sägas vara Vandalorums föregångare. Smålands Konstarkiv bildades samma år och året därpå invigdes konstarkivet i just Swed-Expo huset som byggdes där ICA Kvantum ligger i dag.
Redan då fanns en stärk koppling mellan konst/kultur och näringsliv i Värnamo.
2012 donerade företagaren Kadim Akca bänken ”Gemenskap” (Turkens bänk), som står placerad i Åbroparken i centrala Värnamo.
Ni kan läsa mer på länken här:
2014 förde dåvarande stadsarkitekt Lars Rosborg och arkitekt Johnny Grauengaard (undertecknad), bsv arkitekter & ingenjörer/ordförande i Värnamo Företagareförening samtal om ett ev. bänkprojekt och en bro över Lagan ca. på halva Osudden-rundan för att göra gångstråket tillgängligt och mycket mer upplevelserikt för ung som gammal i Värnamo.
2015 bildades Referensgruppen för Bänkarnas Stad bestående av representanter från Värnamo Kommun, Värnamo Företagareförening, Kulturförvaltningen och Vandalorum.
Stadgar och förutsättningar för bänkarnas utformning och koppling till Laganstråket togs fram.
Ni kan läsa mer om ”Bänkarnas Stad” på länken här:
2017 invigdes den första bänken POLYGON som formgavs av arkitekt Johnny Grauengaard och donerades av Värnamo Företagareförening

Sedan har följande bänkar invigts:
2018 Bänken PEACE, konstnär Fredrik Wretman, donator Nivika fastigheter AB

2021 Bänken Bänken Equilibrium, konstnär Charlotte Gyllenhammar, donator Värnamoparet Bengt och Gunnel Liljedahl

2023 Bänken ”Allting förändras men ingenting förgås”, konstnär Ellen Ehk Åkesson, donator Ljungbyparet Thomas och Inga-Lill Börgesson.

2024 Bänken ”Eken vid bänken” konstnär Lone Larsen, donator familjen Björn Inganäs

Fler bänkar är på G, det blir tyvärr ingen ny bänk 2025 p.g.a sjukdom hos utsedd donator.
Värnamo Kommun har utpekat totalt 10 platser längs med Laganstråket för projektet Bänkarnas Stads alster, men vem vet vi kanske fortsätter med etablering av nya bänkar i framtiden så Laganstråket blir en riktig turistattraktion som lockar frilufts, konst- och möbelintresserade till Värnamo.
Bra för vår image, våra butiker i stan, våra näringsidkare inom turism, camping och hotellverksamhet.
Avslutningsvis:
Projektet ”Bänkarnas Stad” ansluter till den stärka kopplingen mellan konst/kultur och näringsliv i Värnamo. En framgångsfaktor för livskvalité, attraktivitet, inflyttning och tillväxt i Värnamo Kommun.